Skip to content

Viitorul carierelor în era inteligenței artificiale

Ce am învățat la școală și în liceu constituie o parte din cultura mea generală. În facultate am deprins reziliență și convingerea că pot face orice dacă am reușit să termin Electronica (să zicem că n-am fost cel mai zelos student, sau cel mai prezent, sau cel mai interesat).

Educația mea formală, structurată de Stat, s-a terminat acum 15 ani, după care m-am educat eu mai departe. Am citit și am gândit, după care am citit mai mult.

În cei 17 ani de școală românească mi-a fost evaluată numai capacitatea de a memora și a reda informații, capacitate care n-a fost vreodată grozavă, dar a fost suficientă cât să obțin niște diplome.

Nu văd că s-ar fi schimbat ceva între timp, în continuare școala cere memorare, dar lumea în care trăim nu duce lipsă de acces instant la informație. Explozia inteligenței artificiale aduce răspuns la orice întrebare, toată informația este disponibilă instant.

Da, trebuie să ai cultură generală, să înțelegi mai mult din lume decât perimetrul pe care-l vezi cu ochii zi de zi, dar mai e nevoie de ceva esențial: să învățăm să punem întrebări. În aria inteligenței artificiale termenul folosit este prompt engineering. În esență, e vorba de întrebări cu un context foarte bine definit.

Fiecare dintre noi are nevoie de capabilitatea de a pune întrebări profunde, să filtreze informație și să poată verifica acuratețea și relevanța informațiilor cu care lucrează. Memoria nu ajută la nimic în 2025, dar dacă doar asta ni s-a cerut ani de zile, mulți doar asta CRED că pot face.

Școala nu mai pregătește pe nimeni pentru lumea de mâine, nici măcar pentru lumea de azi.

Copiii mei nu vor avea job-uri unde să li se spună ce să facă și să primească timp pentru a executa niște activități. În schimb, vor avea la dispoziție inteligență artificială și vor trebui să-și folosească întrebările și creativitatea pentru a-și construi cariere.

Până să fie cei mici în postura de a munci, acel moment în care capacitatea de a pune întrebări bune va deveni mai relevantă pentru profesioniștii de azi decât orice altceva… este mult mai aproape decât am vrea să credem.

Cum ne pregătim? Asta mă macină zilele astea, revin pe subiect după ce perfecționez întrebarea.

Published inBlog

2 Comments

  1. Tzepeshik Tzepeshik

    Eu unul sunt foarte curios cum ar arăta un test de prompt engineering la BAC. Probabil că ar începe așa: ‘Dacă Gigel are 5 întrebări bine definite și Maria doar 3, cine va primi primul răspunsul corect?’ Școala românească ar trebui să includă ‘leacul pentru amnezie’ în programa școlară pentru 2025. Până atunci, am memorat în grabă că pe viitor nu e despre ce știi, ci despre cât de bine întrebi AI-ul. ✌️

  2. Geo Geo

    Pai, pentru a perfectiona intrebarea, vezi ca zici;

    Până să fie cei mici în postura de a munci, acel moment în care capacitatea de a pune întrebări bune va deveni mai relevantă pentru profesioniștii de azi decât orice altceva

    Dar e doar primul din in cele puncte de mai jos. Cum le asiguri pe celelalte doua?….

    Fiecare dintre noi are nevoie de capabilitatea 1) de a pune întrebări profunde, 2) să filtreze informație și 3) să poată verifica acuratețea și relevanța informațiilor cu care lucrează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *