Skip to content

E OK să fii om

E OK să nu înțelegi tot ce se întâmplă în Ucraina. E suficient să înțelegi că una dintre cele mai mari nenorociri care poate apărea în viață unui om, tocmai a lovit 44 de milioane de oameni. Nu am putut să le explic copiilor de ce e Putin a atacat Ucraina. Nu pot să-mi explic nici mie.

E OK să-ți fie frică. De război, de necunoscut, de prăbușirea universului personal, de a pierde tot, de moarte. Frica îți scoate la suprafață instinctul de supraviețuire, rasa umană n-ar fi ajuns unde suntem astăzi fără frică, fără a căuta soluții de a nu muri în tot felul de contexte.

E OK să-ți faci planuri. Ce facem dacă vine și la noi războiul? Fugim din țără sau doar din orașul mare? Rămânem împreună sau ne despărțim pentru a putea pune câteva mii de kilometri între copiii noștri și război? Încotro? Pe cine lăsăm în urmă?

E OK să te saturi, să vrei o pauză de la fluxul de știri, de la amestecul de deznădejde, durere și speranță de pe orice fel de ecran preferi. Dacă n-aș avea familie și o carieră care mă stoarce, sistematic, de energie, probabil că nu mi-aș lua ochii de la știrile despre Ucraina.

E OK să-ți pese, să vrei să ajuți și chiar să ajuți, chiar dacă nu e ceva ce faci de obicei.

E OK să te simți neputincios. E OK să realizezi că ești norocos. E OK să fii om.

PS: Reality check. “Al Treilea Război Mondial a început deja…”. Tot ce se întâmplă în ultimele zile în Ucraina, rezumat în două minute, prin vocea unei jurnaliste, care i se adresează Primului Ministru al Marii Britanii:

Published inBlog

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *