Am fost pesimist de când mă știu, dar în ultimii ani am început să mă tratez.
De ce este pesimismul atât de ușor de adoptat? De ce e atrăgător în societate?
Pesimistul pare să știe despre ce vorbește. Pericole au existat mereu… Sunt evidente dacă știi despre ce vorbești, fie că e o industrie, un grup social, o tehnologie chiar.
AI-ul ne va lua locurile de muncă.
Războiul mondial e în toi și noi, românii, suntem doar un pion pe hartă.
Vom muri din cauza schimbărilor climatice.
Boli noi ”scapă” din laboratoare.
Orice mâncăm ne face rău.
Poți găsi o legătură ”clară” între orice necaz personal și problemele profunde ale societății, industriei sau umanității. Nu e doar problema ta, e o problemă generală pe care nu ai cum să o eviți.
Pesimismul e simplu.
Instinctul de supraviețuire e cel care a cucerit lumea pentru Homo Sapiens. Nu?
Nu!
Progresul umanității e lent și nu apare la știri. Tabloidele nu scriu despre progres. Pe social media este (prea) rar vorba de chestiile care merg bine.
Optimismul e credința că, statistic, șansele sunt mai bune să fim martorii unor vremuri mai bune sau chiar să facem noi vremurile să fie mai bune. E nevoie doar de timp, iar asta ne lipsește tuturor.
Să fii optimist înseamnă, automat, să fii rupt de realitatea pe care știrile și social media și necazurile personale o construiesc.
Optimist nu pot fi, din oficiu, niciodată. Dar orice moment de zoom-out pe care mi-l permit îmi arată cât de mult am progresat, de unde vin și încotro merg, cât s-a schimbat în bine locul în care trăiesc, cât de puternic e tribul din care fac parte.
Optimismul e o bulă în care aleg să intru, pentru că nu poți construi pe pesimism. Iar eu trebuie să construiesc, nu pot altfel.
Ați pățit?
Be First to Comment