Sunt un om normal, knowledge worker de meserie, care nu are prea multe oportunități de a folosi noile unelte de inteligență artificială pentru munca de zi cu zi. Am limitări contractuale și, poate puțin paradoxal, pe măsură ce am avansat în carieră, am avut mai mult de lucru cu oamenii decât cu tehnologia. Mult mai mult pot contribui așa, dar natura mea creativă (care m-a împins să scriu și aici) nu-mi dă pace și… folosesc totuși AI.
Search
Google a rămas foarte relevant pentru căutări de informații punctuale: adresa unui restaurant, numărul de telefon al unei firme, vârsta unei persoane publice, etc.
Dacă însă vrei să afli ce specific au restaurantele dintr-o anumită zonă (cartier, oraș, regiune) sau să ți se explice de ce se întâmplă un anumit lucru care e în afara domeniului tău de expertiză, Google nu te mai poate ajuta prea mult. Perplexity.ai e alegerea mea pe post de motor de căutare, în 2025.
Am mai testat și Arc.net, care e foarte ok pe mobile, dar pe desktop (unde petrec 90% din timpul meu digital) nu am reușit să mă obișnuiesc cu interfața.
Educație
Acum câțiva ani, înainte de explozia AI, am intrat într-o organizație unde, deși lucram pentru aceeași companie, în aceeași industrie, pentru un client cu același profil… limbajul era complet diferit față de absolut orice știusem până atunci. Am fost șocat să nu înțeleg foarte multe dintre cuvintele pe care le-am auzit în prima săptămână și m-am panicat puțin, apoi m-am amuzat de propria panică, realizând că tocmai am pășit în afara ariei mele de expertiză, unde eram confortabil să fac orice… Tocmai dădusem peste o ocazie unică de a învăța, repede și de la firul ierbii, ceva nou! Ce bun ar fi fost GenAI-ul atunci…
În 2025 însă, AI-ul este unealta perfectă pentru a învăța, repede, ceva nou. Nu am răbdare să văd video-uri, așa că prefer să citesc și să pun întrebări. Dacă am nevoie să înțeleg un concept tehnologic, încep cu:
Explică-mi conceptul X ca și cum aș fi un manager cu Y ani de experiență în industria de IT, specializat în Z.
Dacă am nevoie de o explicație mai simplă, conceptuală:
Explică-mi conceptul X ca și cum aș avea 10 ani.
Orice AI face asta foarte bine (descompune complexitatea), dar se poate și mai mult.
Poți să-i ceri AI-ul să te învețe ceva anume, cum ar un subiect din tehnologie, de exemplu. Sunt câteva niveluri:
Descompunea complexității – cere AI-ului să simplifice subiectele pas cu pas.
Explică X la nivel conceptual în pași simpli și ușor de urmat, considerând că am Y ani de experiență în domeniu. Arată-mi elementele fundamentale și construiește de acolo.
Folosește analogii – AI-ul poate face legătura dintre concepte abstracte cu scenarii/povești din viața reală.
Descrie conceptul X folosind analogii familiare din lumea real pentru a mă ajuta să înțeleg subiectul, în calitate de Y.
Lecții prin conversații de tip joc de rol – simulează situații reale (ideale pentru antrenament în meseria de consultant) pentru a aplica ceea ce ai învățat.
Simulează un scenariu în care eu sunt X și tu joci rolul Y. Ghidează-mă într-o conversație de tip exercițiu cât mai realistă pentru a aprofunda subiectul Z.
Teste – AI-ul generează quiz-uri pe subiectul pe care-l înveți.
Creează un test cu X întrebări cât mai variate pentru a testa nivelul de înțelegere al conceptului Y. Analizează răspunsurile mele și spune-mi care sunt ariile pe care ar trebui să le studiez mai aprofundat.
Cred că toată povestea cu auto-educarea prin AI merită un ghid bine structurat. Ar fi de interes?
Brainstorming
Am testat, pentru tot felul de cazuri, toate tool-urile de la marii jucători din AI (chatGPT, Perplexity, Gemini, Copilot, evident și Watsox cu modelele Granite, concepute de firma la care lucrez), dar niciunul nu-l găsesc mai util decât Claude.aide la Anthropic.
Claude este criticul a aproape tot ce scriu eu și are ”opinii” care-mi dau mereu perspective noi. E ca și cum aș avea un om foarte deștept, cu toate cărțile din lume citite recent și care ar avea mereu timp să stea de vorbă cu mine NUMAI despre ce vreau eu.
Câteva exemple de ”discuții” pe care le am cu Claude:
Cum aș putea transmite mai clar ideea X, unui public definit ca fiind Y, pornind de la aceste fraze?
Dă-mi 5 idei pe tema X, pe care să le pot scrie sub forma Y?
Joacă rolul unui expert în domeniul X, cu experiență de Y ani în industria Z. Cum construiești o demonstrație logică a conceptului N?
Nimic din ceea ce public nu este scris de vreun AI, dar cam tot ce public este dezbătut, în privat, cu Claude.
Cam asta fac eu, astăzi, cu inteligența artificială. Experimentez mult în timpul liber, cu use-case-uri mult mai avansate, dar despre asta o să scriu separat.
Tu ce utilizări de bază ai găsit pentru inteligența artificială?
M-ar ajuta să știu industria în care lucrezi sau proiectul pe care-l construiești, pentru a avea context (nu, nu sunt chiar eu un AI).
Mulțumesc pentru articolul detaliat, Vlad! Mi-a plăcut cum ai explicat utilizările AI în căutare, educație și brainstorming. Personal, am găsit foarte util Perplexity.aipentru căutări mai complexe și sunt de acord că Claude.aieste excelent pentru brainstorming și obținerea de perspective noi, însă am scris acest răspuns cu Copilot de la Microsoft. Aștept cu interes ghidul tău despre auto-educarea prin AI! Succes în continuare!