Când ai copii, devii clientul ideal pentru o sumedenie de entități care au ceva de vândut. Ideal pentru că ai o cârcă de incetitudini în fiecare zi și asta îți face portofelul mai ușor de deschis (plus că sigur ai un buget pentru asta), dar și pentru că vrei pentru copilul tău mai mult decât ai avut tu (chiar dacă n-a fost puțin). Faza e că poți cumpăra orice, dar vasta majoritate a obiectelor pe care le vei lua, fie vor avea o durată de folosire extrem de scurtă, fie vor fi complet inutile și se vor transforma foarte curând în gunoi pe care eziți să-l scoți din casă, pentru că ai dat bani pe el recent. Din experiența mea de părinte a doi copii (în branșă din 2015 practic), iată câteva obiecte a căror achiziție nu am regretat-o.
Covor de joacă
De ce? Copiii se joacă foarte mult pe jos și un covor moale, impermeabil, care nu adună praf, e fix ce-ți trebuie pentru ei.
Când am văzut prima oară un astfel de covor, în casa unor prieteni, am fost șocat că există. toată viața am urât covoarele clasice (persane bleah), așa că o alternativă gândită special pentru copii, pe care pot să se rostogolească în voie, să cadă, să facă puzzle, să se joace cu lego, să facă absolut orice (inclusiv pipi/caca) a avut enorm de mult sens pentru mine.
Covorul ăsta, pe care-l recomand aici, poate părea scump. Costă cam 1000 de lei, dar dacă ai copii mici, face fiecare bănuț. Pe acest covoraș au învățat amândoi copiii noștri să se târască și să meargă, pe el se reunesc când au un joc de implementat. L-am mutat din camera copilului când a devenit camera copiilor și de atunci e piesa de rezistență a sufrageriei, unde e acțiunea de obicei. S-a păstrat bine în cei peste 6 ani de folosire, are doar câteva urme de la aspirator, dar nu se desprinde absolut nimic din el și mai e și impermeabil.
Sacul pentru Lego
De ce? Dacă ai călcat măcar o dată, cu piciorul gol, pe o piesă de Lego, de aia.
Lego era jucăria mea preferată când eram copil, aveam vreo 2 seturi mici și eram super încântat, nu era genul de jucărie pe care o avea oricine. Copiii mei cred că se apropie de 20 de seturi acum și, evident, ele s-au transformat într-o masă amorfă de vreo câteva mii de piese care au devenit o problemă logistică de rezolvat pentru părinți.
Am încercat întâi cu o măsuță de joacă dedicată pentru Lego, am plusat cu niște cutii de sortare, dar efectiv nu a funcționat. Piese multe, efort mult în a le strânge dacă părăsesc suprafața mesei. După furtună, a ieșit și soarele și am găsit acest sac pentru Lego, suficient de mare încât să se poată juca 2 copii și un adult pe el, se strânge în 3 secunde. GAME CHANGER.
Exact așa arată, doar că eu am de vreo 4 ori mai multe piese în el. Și mai duce încă pe atât.
Rafturi pentru cărți
De ce? Pentru a-i da acces și vizibilitate copilului la propriile cărți.
Cum poți afișa copilului, în permanență, cărțile lui, într-un loc la care să ajungă chiar el/ea să și le ia? Asta e întrebarea, răspunsurile depind de spațiul pe care-l ai. Noi avem puțin spațiu, dar pentru cărți am găsit loc. Am început cu un raft de la Ikea, acum avem două montate și sunt neîncăpătoare, așa că l-am luat pe al treilea, mai ales că fetița noastră e deja suficient de înaltă încât să ajungă și mai sus.
Toate cărțile care n-au încăput pe aceste rafturi sunt în biblioteca adulților, pe rafturile cele mai jos, deci se pot servi copiii oricând vor. Și o fac.
PS: Da, e important să iei și niște cărți. Grijă mare că sunt enorm de multe mizerii pe piața cărții pentru copii. Bag o bucată separată despre asta.
Aparat de aerosoli
De ce? Pentru că sunt șanse mari să ai nevoie cel puțin o dată și nu vrei să ajungi la vreun spital de orice fel pentru 10 minute de respirat abur.
Fiecare copil are boala lui “preferată”, dar n-am auzit vreodată de vreun copil care să nu răcească. O răceală se poate transforma ușor în altceva și, dacă nimerești un pediatru zdravăn la cap (noi am fost foarte norocoși la capitolul ăsta), nu antibioticele vor ajunge din prima pe rețetă, ci mai degrabă ceva substanțe pentru aerosoli. Bronșiolitele sunt victima preferată a tratamentului cu aerosoli, dar medicul știe cel mai bine ce să prescrie, cât timp ai aparatul în casă.
De ce e important să fie silențios? Pentru că uneori poate fi dificil să convingi un copil de un an să respire printr-o mască, chiar și pentru 5 minute, așa că, la nevoie, îi aplici tratamentul în somn.
Am folosit și eu chestia asta, când m-a lăsat covidul fără respirație, că tot îl aveam în casă și mi-a transformat o noapte de chin într-una de somn, după care mi-a domolit și tusea după câteva zile de repetiții cu un medicament prescris de medic.
Asta-i lista mea, grijă mare la ce chestii cumpărați pentru copii, că banii se toacă ușor.
“Bag o bucată separată despre asta.”… link?